tiistai 17. joulukuuta 2019

Romahtaa, ei romahda, romahtaa

Henrikki ei malta olla hiljaa vaikka joku jo toivoi, että pidä sinä jo pienempää suuta. Suun pienemmällä pitäminen saa aikaan monenlaista tuntemusta. Nyt kun aika ottaa etunojan ja huiskauttaa hyppääjät ties minne, on pakko avata taas sanallista arkkua. Kirjuri on hyvässä vireessä, niin mikäs tässä on luritella.

Romahtaako joku maaelämässä? Siitä on esitetty kysymyksiä jo tovin. Mitä luulette? Luulohan ei ole tiedon väärti, mutta Henrikki on nähnyt kuinka paljon ihmiset luulottelee vaikka tosi asiallinen tietokin on nähtävillä. Romahtaminen tarkoittaa jonkun asian lopahtamista niille sijoilleen. Joku ei vain pysy tolpillaan vaan kaatua kumahtaa tai romahtaa alas. Sehän tarkoittaa alkujaan sitä, että pytinki tai systeemi ei ole rakennettu hyvin tai sen perustukset on virheelliseksi mitoitettu.  Johan se joutaa romahtamaankin, kun se ei kerran kestä.

Maaelämässä rohmahtamiset ovat hyvin tavanomaisia. Milloin romahtaa ylikuormittunut katto, toisinaan nojollaan oleva vanha talo tai lato, milloin huterasti rustattu silta tai huijaamalla kyhätty varasto. Sitten ihmetellään ja kauhistellaan, mutta eihän siinä oikeastaan ole mitään outoa. Se mistä jo elämänmestari Jeesus opettaa, jotta hiekalle rakennettu ei tule kestämään. Eikös sitä kannata enempi pohtia millä ne rustingit saiai pysymään koossa?

Ihmiselossa romahtamiset ovat kovaakin kovempia juttuja. Jos sitä on elätellyt toivoa yllä jonkun asian, tilaisuuden tai ihmisen suhteen, vääristyneillä motiiveilla, kieroudella tai peijooni omaetuisesti, niin johan lopahtaminen vie alakuloon. Alakuloinen ihminen ei ole häävisti kiinni elämässään. Siinä romauksessa saatta mennä hutera terveys ja vaikka koko henki. Niin tärkeästä asiasta on lopen kysymys.

Eikö se ole järkevää suhtautua itteensä ja elämäänsä totuuden mukaisesti? Tuo totuus taitaa olla niin monenkirjavaa, jotta se aiheuttaa kaikenlaiset kähinät ihmisten välille. Jokainen kun haluaa olla oikiassa vaikka kaikki osviitat näyttäis, jotta metsään menee. Kyllä Henrikkikin sai tuta ittsessänsä tämän. Kaikki asianhaarat sotivat vastaan ja minä poika vain touhusin jääräpäisesti ideoitteni kimpussa. Huonostihan siinä kävi jossakin mielessä vaan nyt kun asiaa katsoo, niin lopena hyväksi kaikki muuttui. Kukaan muu ei kuollu, minä Henrikki vain hutkahdin tälle hengen tasolle. Kysymys oli ittensä oikeanlaisesta huomioimisesta. Liian kilttinä ja kuuliaisena heiluminen romahdutti sydämen ja se oli sitten menoa.  Joku sanoo jotta eihän tuossa ole mitään järkeä.  Voin sanoa että järki ei anna oikeita vastauksia likikään aina, mukana häätyy olla sydän eli usko. Siitähän sitä puhutaan nykysin siellä ja se on hyvä se. Pässinpäät ja jankuttajat kävyät kovaa elämän koulua mutta kun romahtelevat muutaman kerran niin jo vain kynä tai lusikka alkaa pysymään kädessä oikialla ja kestävämmällä mallilla.

Niin se on kuulkaa rakkaat. Antakaa rojujen romahtaa mutta älkää jääkö kaatuvien systeemien alle. Varautukaa ajoissa suuriin romahtamisiin olemalla hereillä ittenne suhteen. Lopettakaa se iän ikuinen jaamaaminen ja tehkää asioille jotakin uudistavaa ja tuoretta. Vanhat kaavat eivät päde tulevaisuudessa ja jotta uudet tuulet pääsee puhaltamaan vanhentuneet höskät romahtaa. On hyvä tarkistaa oma suhtautuminen ennen kuin alkaa moittimaan muita. Antaa toisten hoidella omat systeeminsä ja hoidellaan itte omamme. Jossakin kohtaa sitä yhteen tullaan ja sitten se onkin melkosta pajatusta.

Uusi vuosi astuu kohta ajanlaskijoiden allakoihin. Sivuja käänellessä kannattaa tehdä niitä hyviä lupauksia. Henrikki on luvannut hoitaa leiviskänsä niin hyvin kuin taitaa ja apujoukot ovat luvanneet avittaa. Kirjurilla on monta rautaa tulessa mutta on hänkin luvannu Henrikille antaa mahdollisuuden tulla enemmän esille. Saapa nähdä milloin lähdemme puhujamatkoille. Tervetuloa sitten vaan tapaamaan, se onkin sitten jo ensi vuoden huippu juttu ja se ei tule romahtamaan, kun kaikki viritykset tehdään oikein.

Olkaa tarkkoja ja huolehtikaa ikkunat ja ovet kiinni, sähköhellat pois päältä ja kynttilät sammuksiin. Älkää hosuko, jalkaisin kävelemällä ehtii oikein hyvin. Kuulumisiin ja paikkoin melkein näkymisiinkin. Se on terveppä terve!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti